De waarde van apparatuur in een bedrijf, wat zijn de belangrijkste criteria voor de verkoop ?

U hebt het ongetwijfeld meegemaakt, sommige apparatuur verkoopt beter dan andere op de tweedehandsmarkt. Beter betekent sneller en tegen een betere prijs. Dit is vooral het geval voor veeleisende machines of apparatuur die in perfecte staat verkeert en waarvoor de eigenaar heeft gezorgd. U bent gewaarschuwd…

Welk materiaal is waardevoller voor wederverkoop ?

Als u moet doorverkopen, weet dan dat een koper bereid is een hoge prijs te betalen om apparatuur of een machine te kopen die aan een of meer criteria voldoet :

• In perfect werkende staat en / of weinig gebruikt : onvermijdelijk trekt dergelijke apparatuur aan. Het is aan u om het bewijs te leveren van de goede werking of het lage verbruik.

Recent : een koper geeft de voorkeur aan de aankoop van nieuwe of bijna nieuwe apparatuur

• Nog steeds onder garantie : als het apparaat dat u verkoopt nog enkele maanden garantie heeft, kunt u het tegen een hogere prijs doorverkopen. Vermeld deze garantie in de advertentie.

Documenten zijn beschikbaar : een koper stelt het op prijs als u de gebruikershandleiding, technische fiches, onderhoudsboekje, aankoopfactuur of een ander nuttig document kunt verstrekken.

Zeldzaam of erg populair : uw machine of gereedschap is soms moeilijk te vinden of is erg populair ? U kunt op een hogere prijs hopen.

• Van een merk dat bekend staat om zijn betrouwbaarheid: bepaalde merken zoals Stihl, Bosch, enz… zijn een referentie in de gereedschapssector. Andere merken, specifiek voor elke sector en type machine, zijn essentieel. Als u apparatuur van deze merken verkoopt, wordt u des te aantrekkelijker.

• Waarvan extra accessoires worden geleverd : een koper is eerder geneigd zijn aanbod aan te bieden voor apparatuur die is uitgerust met accessoires die hij daarom niet elders zou moeten zoeken.

Al deze elementen geven de koper meer vertrouwen in uw tweedehands apparatuur en dus meer waarde in het verkochte goed.

En de nieuwe ? In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is te nieuwe apparatuur moeilijk te verkopen. Verkopers van bijna nieuwe apparatuur verwachten dat wederverkoopprijzen bijna nieuw zijn, maar kopers moeten nog steeds kosten aan hun aankoop toevoegen. Een goed dat af en toe wordt verkocht tegen een prijs die te dicht bij een nieuwe ligt, zal niet succesvol zijn omdat er altijd een klein risico op defect is, vooral als het niet langer onder de fabrieksgarantie valt.

Direct doorverkopen : de beste manier om uw apparatuur te waarderen

Een advies : blijf niet hangen om door te verkopen. Inderdaad naarmate de tijd verstrijkt, verliest uw goed zelfs snel waarde

Het bekendste voorbeeld is dat van de auto. Afhankelijk van het merk en model kan de afschrijvingssnelheid veranderen, maar algemeen wordt aangenomen dat de waarde van een auto met 10 tot 30% daalt zodra deze de dealer verlaat. Na verloop van tijd zal het slechts 10 tot 15%, of zelfs minder, van zijn nieuwe prijs waard zijn.

Hetzelfde geldt voor professionele apparatuur. Machines en gereedschappen verliezen snel waarde, hetzij door tijd of gebruik

Dus wacht niet : als een apparaat niet langer nuttig voor u is, maar nog steeds in perfecte staat is, laat het dan niet achter in een hoek van uw bedrijf. Verkoop het snel door. 

Afschrijvingen : houd hier rekening mee bij de berekening van de waarde van de apparatuur

Of u het nu leuk vindt of niet, uw apparatuur wordt in de loop van de tijd afgeschreven. U moet rekening houden met deze afschrijving om de waarde van uw goederen te kunnen berekenen

Er zijn verschillende methoden om de afschrijving te berekenen. Om er maar een paar te noemen :  

  1. Lineaire afschrijvingen (Straight-Line Method)
  2. Afschrijving volgens een uit de markt genomen tabel die rekening houdt met de inruilwaarde van de apparatuur
  3. Afschrijving met behulp van boekhoudtechnieken, zoals de methode “Sum of the years digits” en de methode “Double declining balance”.

De parameters die in aanmerking worden genomen om de afschrijving te berekenen, zijn met name de uurkosten van uw apparatuur, de verwachte levensduur, de aanschafwaarde, enz. En als de berekeningen niet uw kracht zijn, kan het essentieel zijn om de hulp van een boekhouder te vragen.

Uw apparatuur verkopen tegen reële waarde : 7 succesfactoren voor een goede verkoop

Wat te verkopen ? U zag het, voornamelijk apparatuur in goede staat. Hun waarde zal des te hoger zijn. Maar hoe (goed) te verkopen ? De aandachtspunten zijn als volgt :

1. De prijs : een prijs die te hoog of te laag is, ontmoedigt. Vandaar het belang van een schatting van uw apparatuur door een expert. De schatting van de prijs van apparatuur is een kunst, om aan een professional over te laten.

2. De advertentie : plaats uzelf in de plaats van de koper. Duidelijke bewoordingen die de elementen bevatten die deze potentiële koper interesseren, zullen meer impact hebben.

3. Foto’s : toon de beste maar ook de fouten, omwille van de eerlijkheid, van de apparatuur of de machine. Mooie foto’s stimuleren uw verkoop.

4. Complete accessoires : apparatuur met accessoires, beschikbaar en in goede staat, wint aan waarde.

5. Het verkoopkanaal : geef de voorkeur aan een site die gespecialiseerd is in professionele apparatuur in geval van wederverkoop van professionele apparatuur in plaats van een Facebook-groep. De veiling is een goed plan. De gebruikers van deze gespecialiseerde sites kennen de waarde van apparatuur zoals die van u beter, omdat ze vergelijkingselementen hebben.

6. Reclame maken voor de verkoop : om een maximum aan potentiële kopers te bereiken, in België of elders, is het best om een tussenpersoon in te schakelen die uw verkoop op zijn grote netwerk zal adverteren

7. De verkoop van reserveonderdelen : weet u dat ? Soms is de doorverkoopwaarde van reserveonderdelen groter dan de waarde van de hele geassembleerde apparatuur.

Wederverkoop van waardevolle apparatuur, laat u niet beroven

Pas op voor oplichting op tweedehands sites. Ze komen steeds vaker voor. Zodra de koper u om geld of een ingewikkeld proces vraagt om uw apparatuur te ontvangen, moet u uw zintuigen op scherp hebben en vermoeden dat er een val is.

Houd er rekening mee dat u in geval van zwendel zo veel mogelijk bewijsmateriaal moet overleggen met het dichtstbijzijnde politiebureau. Vertel uzelf dat deze persoon die u probeerde te rollen het zeker met anderen heeft geprobeerd of zijn poging zal herhalen. U kunt hem net zo goed kalmeren. 

Om dit te voorkomen, geeft u de voorkeur aan betaling via een vertrouwde tussenpersoon, zoals Auctelia. Het zou inderdaad zonde zijn om de kleur van uw geld niet te zien wanneer u verkoopt.

Professionele apparatuur van waarde, optimaliseer uw winst door te veilen

Voor een doorverkoop van uw apparatuur die nog steeds waarde heeft, is de veiling een voorkeurskanaal.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van online veilingen ? 

  1. de beveiligde transactie
  2. de snelheid van de verkoop
  3. een pro tot pro-markt
  4. gratis schatting
  5. de reclame van uw advertentie

Wilt u uw leven gemakkelijker maken om uw apparatuur tegen de reële waarde, vol vertrouwen en snel te verkopen ? Schakel over naar een alles-in-één oplossing. Succes met de verkoop !        

Bij Auctelia weten we als vertrouwde intermediair tussen verkopers en kopers hoe we uw apparatuur tegen de reële waarde kunnen waarderen. Vervolgens helpen we u bij de verkoop, van A tot Z. Alles gratis voor de verkoper. Een informatie ? Een schatting ? Neem dan contact met ons op.