Energietransitie : Optimaliseer uw wagenpark

De energietransitie is een prioriteit geworden voor de Belgische overheid. De regelgeving verandert snel en bedrijven moeten zich aanpassen om aan deze nieuwe normen te voldoen, met name door hun wagenpark te transformeren.

Deze veranderingen in de regelgeving zijn niet alleen uitdagingen; ze kunnen ook worden omgezet in kansen voor bedrijven die ze voorzien.

Weten wanneer te investeren en activa op het juiste moment te verkopen, is de garantie voor een succesvolle transformatie:

Wat gebeurt er in 2026 en daarna?

Vanaf 2026 verplicht de wet bedrijven om een wagenpark (bedrijfswagens) te hebben dat koolstofneutraal is, dus elektrisch, om nog in aanmerking te komen voor belastingaftrek. Het is vermeldenswaard dat begin 2021 slechts 2,3% van de voertuigen in de vloot van Belgische bedrijven elektrisch was. Dit betekent dat het hoog tijd is voor bedrijven om zich hierop voor te bereiden!

Om dit ambitieuze doel te bereiken, richt de overheid zich op drie belangrijke pijlers:

  1. Volledige fiscale aftrekbaarheid alleen voor elektrische bedrijfswagens.
  2. Fiscale stimulansen voor de installatie van laadpunten.
  3. Vereenvoudiging van het mobiliteitsbudget.

De transitie vindt nu plaats

Succesvolle transformatie van uw wagenpark betekent niet alleen het aanpassen van uw vloot om aan de wet te voldoen, maar ook het maximaliseren van de waarde van uw voertuigen zolang ze hun marktwaarde behouden.

Daarom is het einde van het jaar het optimale moment om thermische voertuigen die niet meer aan deze normen voldoen, van de hand te doen en te investeren in koolstofneutrale voertuigen.

Door deze aanstaande veranderingen te voorzien en nu te verkopen, zorgt u ervoor dat uw activa niet te veel waarde verliezen op de markt. Deze verkopen bieden ook de mogelijkheid op cash te genereren voor de boekafsluiting, terwijl er ruimte wordt vrijgemaakt voor toekomstige aankopen.

Een essentiële vraag rijst dan: aan wie en hoe verkopen om de waarde van deze voertuigen te optimaliseren?

Als de waarde van uw activa bij verkoop gerelateerd is aan het potentieel van de Belgische markt, openen exportmogelijkheden in Europa en internationaal nieuwe perspectieven.

Mogelijke klanten in België… en internationaal

De Belgische markt is een eerste optie voor de verkoop van uw goederen. Inruil door de fabrikant of een handelaar blijft een mogelijke oplossing, hoewel dit minder gebruikelijk is in handel van tweedehands voertuigen.

De internationale vooruitzichten zien er beter uit. De export, vooral naar handelaars in Centraal-Europa en Afrika, biedt nieuwe mogelijkheden.

In dit opzicht bieden online veilingen aanzienlijke voordelen: ze stellen u in staat om een publiek te bereiken in België, Europa en internationaal.”

Laat de concurrentie spelen

Bij Auctelia bieden wij u toegang tot een internationaal platform waar u de juiste koper kunt vinden voor uw voertuigen, overal ter wereld.

Uw advertenties worden bekeken door meer dan 200.000 potentiële kopers, zowel Belgisch als internationaal, wat resulteert in verhoogde concurrentie ten gunste van u.

Inderdaad, online veilingen brengen gekwalificeerde kopers in concurrentie, wat de prijzen van verkochte activa stimuleert, soms zelfs boven de schatting en marktprijzen.

Wij bieden u zo de mogelijkheid om uw verkoopproces te vereenvoudigen via een volledig transparant systeem, waarbij onze teams alle stappen van A tot Z beheren.

Een vereenvoudigde organisatie

U heeft begrepen dat uw oude voertuigen nu verkopen van cruciaal belang is. Maar misschien heeft u niet de tijd of de menselijke middelen om deze verkoop te beheren?

Auctelia biedt u een complete oplossing om u te ontlasten van uw activa en het volledige beheer van hun verkoop toe te vertrouwen. Onze experts organiseren uw verkoop van A tot Z, van inventarisatie tot afhaling van de apparatuur, inclusief online plaatsing en reclame.

U geniet van onze technische en juridische expertise en van het volledige administratieve beheer van uw verkoop.

Door vooruit te lopen op de behoeften van uw wagenpark en voertuigen te verkopen die niet meer aan de voorschriften voldoen, plaatst u uw bedrijf op het pad van de energietransitie, terwijl u uw financiën optimaliseert.

Mis deze kans niet om actief deel te nemen aan de energietransitie en te profiteren van aanzienlijke concurrentievoordelen.

Onze experts staan tot uw dienst bij de verkoop van uw goederen!

Wilt u materieel verkopen? Laat de waarde van uw vloot gratis schatten door onze experts! Neem direct contact met ons op via ons formulier.