Bedrijf in moeilijke financiële situatie ? Verkoop uw overtollige materiaal

In financiële moeilijkheden? Twee oplossingen: minder uitgeven of meer verdienen. Om minder uit te geven, moet u een audit van uw kosten maken. En om meer te verdienen? Dan kunt u denken aan het verkopen van uw overtollige materiaal.

Een deel van uw ongebruikt materiaal verkopen is een maatregel die u onmiddellijk kunt uitvoeren om snel geld te genereren. Terwijl u afwacht of het beter gaat met u bedrijf, adviseren wij u om uw materiaal te verkopen.

Financiële problemen : waarom uw overtollige materiaal verkopen ?

Een moeilijke financiële situatie komt bij de meeste bedrijven wel eens voor. Er zijn meerdere redenen : een stagnerende markt, ongeplande uitgaven, een bank die u een lening weigert… Wat u eerst en vooral moet doen is niet in paniek raken en reageren. Wacht niet te lang en stel niet te veel uit, want tijd is uw grootste vijand om uit deze moeilijke situatie te geraken.

Het materiaal verkopen dat in uw bedrijf slaapt, levert niet alleen financiële inkomsten op maar bespaart u ook geld. Want ongebruikt materiaal stockeren kost geld: opslag kosten, waardevermindering, onderhoudskosten of zelfs het betalen van belastingen (als het een voertuig is)…

Bovendien zal ongebruikt materiaal verslijten en mogelijk zelfs niet meer functioneren, zodat uw materiaal verouderd raakt en het moeilijk wordt om geïnteresseerde kopers te vinden. En voor sommige, te oude, machines kunnen reserveonderdelen onvindbaar worden. Wie koopt er apparatuur die niet meer hersteld kan worden ?

4 situaties waarin u uw ongebruikte apparatuur moet verkopen

Een deel van uw machines verkopen kan snel één van de mogelijke oplossingen zijn om op korte termijn geld te genereren. Hier zijn de 4 situaties waar u beter uw materiaal zou verkopen :

 1. U heeft veel ongebruikt materiaal. Verkopen is vaak niet de moeite waard voor één eenvoudige machine die niet veel geld opbrengt. Dus wees efficiënt en verkoop in één keer alles wat u niet meer nodig heeft.
 2. U besluit uzelf te focussen op uw meest winstgevende activiteiten en stopt met het produceren van een deel van uw assortiment. Beter verkoopt u de productielijn die nutteloos is geworden.
 3. U bent van plan een deel van uw activiteiten uit te besteden, bijvoorbeeld de levering van uw bestellingen. In dit geval heeft u geen nut de uitrusting van de uitbestede activiteit (vrachtwagens, pallettrucks,…) te behouden. Verkoop het materiaal dat bestemd is te slapen in uw magazijn. Begin met het aan te bieden aan uw onderaannemer.
 4. U kiest voor een leasing-strategie voor uw materiaal. U kunt dan uw oude apparatuur verkopen omdat u nu met een leasesysteem werkt.

Als u zich in een moeilijke situatie bevindt maar nodige investeringen moet doen om de productie voort te zetten, denk aan het tweedehands kopen van de machines die u nodig heeft. Op Auctelia vindt u een catalogus voor te verkopen apparatuur, ingedeeld naar sector.

Voor een overzicht van de situatie, begin met het maken van een inventaris

Neem wat tijd om een inventaris te maken van uw bedrijf. U zult waarschijnlijk verrast zijn te ontdekken hoeveel materiaal ongebruikt staat en dus verkocht kan worden.

Vraag aan uw opzichter, ploegbaas, bedrijfsmanagers of productiemanagers of ze u kunnen helpen met deze inventaris. Begin met het opstellen van deze apparatuurlijst en bepaal wat moet worden hersteld, wat weggegooid of verkocht kan worden.

Om verbetering te brengen in uw financiële problemen stelt u vast wat valt onder deze 3 categorieën :

 • Wat u nooit meer of al lang niet meer gebruikt.
 • Wat nog waarde heeft. De waarde is afhankelijk van de leeftijd van het materiaal, de staat of de zeldzaamheid.
 • Wat zeer gezocht is op de tweedehandsmarkt van uw sector.

Goed om te weten : Gereedschappen, uitrustingen, voertuigen worden in het algemeen afgeschreven in een periode van 5 en 10 jaar, of zelfs minder voor directie-voertuigen. Door het verkopen van jonge apparatuur, zal u een groot deel van uw investering terugkrijgen.

Een manier om de waarde van het materiaal te kennen is zich laten helpen

De prijs van het te verkopen materiaal is afhankelijk van verschillende factoren, zoals anciënniteit, de algemene staat, de werkstaat, de functionaliteiten, de mogelijke opties en accessoires die u erbij verkoopt.

Om een realistisch beeld te krijgen van de waarde van uw apparatuur zijn er twee mogelijkheden :

 • Zoeken op tweedehandssites naar identieke apparatuur te koop en wat de prijs ervan is. Voor specifiek materiaal hebt u weinig kans om de juiste informatie te vinden.
 • Roep du hulp in van aan een expert die objectief kan evalueren wat de waarde van uw apparatuur is, dankzij zijn kennis van de sector. Bij Auctelia is de evaluatie gratis als u besluit beroep te doen aan hun diensten.

Het spreekt voor zich dat als u snel wilt verkopen of wanneer uw materiaal in slechte staat, veelvoorkomend of te oud is (tenzij het een “vintage”-onderdeel is), het noodzakelijk kan zijn uw prijs te verlagen.

Kanalen om uw overtollige apparatuur te verkopen

De eerste stap is uw potentiële kopers zin geven uw apparatuur te kopen. Daarvoor moet u een goede advertentie opstellen.

Daarna moet u één of meerdere verkoopkanalen vinden : Hier zijn enkele voorbeelden :

 • De initiële leverancier van het materiaal dat u verkoopt : hij kan een “occasie” afdeling hebben (dit is het geval bij sommige autodealers) of hij kan een netwerk hebben van mensen die potentieel geïnteresseerd zijn in uw product.
 • Uw eigen netwerk : Verspreid uw advertentie aan uw klantendatabase, leveranciers, professionals uit de sector of zelfs uw vrienden.
 • Een display bij de ingang van uw bedrijf of in externe lokalen, waar potentiële kopers regelmatig komen.
 • Op tweedehandssites : u moet een site vinden die een doelgroep uit uw sector bereikt. Wees voorzichtig, want er zij vele oplichters actief.
 • Veiling websites : één van de beste kanalen als u veel kopers in uw sector wilt bereiken.

Een veiling, een snelle manier om de beste prijzen te krijgen

Een veilingverkoop heeft heel wat voordelen, waarvan de 3 belangrijkste zijn :

 1. Snelheid : het materiaal wordt binnen 2 tot 8 weken verkocht afhankelijk van de gekozen verkoop-formule. Waarom is een veiling zo snel ? Aangezien een groot netwerk van nationale en internationale kopers wordt bereikt dankzij de publiciteit van de advertentie.
 2. De beste marktprijs : Door welk mechanisme ? Gewoon vanwege het principe van veilingen : de koper die de beste prijs biedt, wint de verkoop. Een prijs die hoger moet zijn dan uw reserveprijs.
 3. De veiligheid van de transactie : de verkoper heeft de garantie dat hij zijn geld krijgt en de koper zijn gekochte materiaal.

Werk met Auctelia ! Drie verschillende verkoopformules zijn mogelijk om uw overtollig materiaal te verkopen : de Full Service verkoop, Self Service en Depot verkoop. Kies op basis van het aantal te verkopen materiaal de formule die het best bij u past.

U wenst een evaluatie van de apparatuur die u wilt verkopen ? Wilt u samen met Auctelia een veiling organiseren ? Neem gerust contact met ons op. De antwoorden op al uw vragen over de verkoop staan ook in onze FAQ.