Gebruikte bedrijfsvoertuigen en CO2-uitstoot : waar moet u op letten ?

Het bedrijfsvoertuig, minder vervuilend dan een vrachtwagen, is toch een voertuig dat vele kilometers moet afleggen. Ondanks een hogere CO2-uitstoot dan een auto, is de ecologische voetafdruk van bedrijfsvoertuigen niet de ergste in de vloot. We leggen u alles uit.

Bedrijfsvoertuigen, een zeer relatieve CO2-voetafdruk

Momenteel is de CO2-uitstoot van lichte bedrijfsvoertuigen ongeveer 180 gram per kilometer. Het is veel hoger dan personenauto’s.

Wat de algehele ecologische voetafdruk betreft, hebben lichte bedrijfsvoertuigen echter geen alarmerende impact. Simpelweg omdat er minder zijn dan andere voertuigen.

In vergelijking met alle CO2-emissies van het wegvervoer ligt het aandeel van bedrijfsvoertuigen onder de 20%. Particuliere voertuigen zijn verantwoordelijk voor ongeveer 60%. De rest wordt gemaakt door vrachtwagens.

Benzine of diesel voor een tweedehands bedrijfsvoertuigen ?

We vertellen u niets nieuws, diesel is vervuilender. Over het algemeen produceert de verbranding van een liter diesel meer CO2 dan benzine

Steeds meer, gestimuleerd door milieuregelgeving, wedijveren fabrikanten in vindingrijkheid om dit percentage te verlagen. Dit neemt niet weg dat hoe krachtiger een voertuig, hoe meer kooldioxide wordt uitgestoten. Of het nu diesel of benzine is.

In tegenstelling tot de markt van nieuwe producten, is er op de tweedehandsmarkt geen groot prijsverschil tussen een benzine- of dieselvoertuig. 

LPG-bedrijfsvoertuigen : de hybride, de toekomst ?

Het alternatief om minder CO2 te produceren ? Hybride hulpprogramma’s, een combinatie van LPG en benzine. Ze zijn nog steeds zeldzaam in de tweedehandse markt, maar zouden de komende jaren vaker in onze verkoopcatalogus moeten worden gevonden. LPG-voertuigen stoten aanzienlijk minder CO2 uit dan diesel- of benzinevoertuigen. Des te meer als ze in plaats van LPG op biogas rijden. 

Bedrijfsvoertuigen en de low emission zone norm

Verwar de CO2 uitstoot niet met milieuklasse of euronorm. In Brussel, maar ook elders in België, zal vanaf 2020 een dieselvoertuig waarvan de euronorm minder dan 3 zal bedragen niet meer kunnen rijden. En door de jaren heen zal de norm steeds strenger worden.

Dus wees voorzichtig wanneer u uw gebruikte hulpprogramma koopt om te zien waar uw toekomstige voertuig zich bevindt in de tabel van de euronorm. Raadpleeg het kentekenbewijs of via de ecoscore-website om de milieuklasse van uw voertuig te achterhalen.

De EU-norm : een impact op de prijs van uw tweedehands bedrijfsvoertuig 

Wat de prijs van de tweedehandse voertuigen zal beïnvloeden, is minder of het nu een diesel of een benzine is, maar de EU-norm van het voertuig. Als het verkochte voertuig een Euro 3 is, wordt het verkocht tegen een lagere prijs dan een Euro 5, omdat het minder gevraagd is.

Als koper van een gebruikte bedrijfsvoertuig of ander voertuig is het beter om de nieuwe Europese norm te kennen. Volgens deze norm zullen de CO2-grenswaarden 147 g/km zijn in 2020. Raadpleeg de technische informatie van de fabrikant of online calculators om de CO2-uitstoot van een voertuig te achterhalen.

Bedrijfsvoertuigen : ecorijden om de CO2-impact te verminderen

Bestuurder van bedrijfsvoertuigen, als u zich zorgen maakt over de impact op het milieu, kunt u de CO2-impact verminderen. Het volstaat om enkele goede principes van ecorijden toe te passen. 

Een andere manier om na te denken over het welzijn van onze planeet is om tijdens uw aankoop te weten te komen welke CO2 wordt uitgestoten door de voertuigen die u begeert. Het is aan jou om de minst vervuilende te bevoorrechten. 

Goed om te weten, in de vele verkopen van bedrijfsvoertuigen op de Auctelia-site vindt u recente voertuigen van categorie Euro 5 en 6

En als u Euro 2 of 3 voertuigen te koop heeft, bied ze dan aan. Ze maken ook deel uit van onze succesvolle verkopen. Ze worden gezocht door kopers die hen een tweede leven geven in de export. 

In werkelijkheid, wat betreft bedrijfsvoertuigen, zijn er twee manieren om goede deals te maken op ons veilingplatform : door ze te verkopen of te kopen, ongeacht hun leeftijd.
In onze catalogus, in de categorie “transport”, vindt u een hele reeks voertuigen. Van bedrijfsvoertuigen tot vrachtwagens, door auto’s van alle soorten. In onze zeer gedetailleerde advertenties wordt de milieuklasse aangegeven. U hebt dus zoveel mogelijk informatie om uw keuze te maken.