Stopzetting van de activiteit : welk lot voor uw industriële apparatuur ?

U stopt met uw activiteiten, maar u hebt nog steeds veel waardevolle machines en industriële apparatuur. Doorverkoop tegen een goede prijs brengt u aanzienlijke liquiditeit. Maar wat is de juiste timing voor de wederverkoop ? Hoe een prijsinschatting krijgen ? Belangrijker nog, waar vinden we kopers ? Onze antwoorden.

Stopzetting van de activiteit : wat te doen met zijn industriële apparatuur ?

U hebt besloten uw activiteit te beëindigen om redenen zoals pensionering of vertrek naar het buitenland, een moeilijke financiële situatie, een wens om van sector te veranderen… U hebt uzelf waarschijnlijk de vraag al gesteld of het beter was om uw activiteit over te dragen of te stoppen (artikel link). 

Hebt u gekozen voor een stopzetting van de activiteit ? We zullen stap voor stap moeten doorgaan. Een van hen, en niet de minste, zal het liquideren van industriële apparatuur zijn. 

Hiervoor zijn verschillende verkoopkanalen mogelijk. Oner de meest gangbare zijn :

  • uw netwerk :uw klanten of leveranciers kunnen geïnteresseerd zijn
  • tweedehands sites : ideaal om een site te vinden die gespecialiseerd is in wederverkoop van B2B
  • veilingsites : de oplossing om industriële kopers te bereiken. Bovendien bent u zeker dat u binnen een relatief korte tijd met een gemiddelde van 4 tot 8 weken doorverkoopt.

Het voordeel van vrijwillige stopzetting van de activiteit, in tegenstelling tot liquidatie door faillissement, is dat u meer tijd hebt om door te verkopen. Uw deadline is de datum die u hebt gekozen. En des te beter, want hoe meer een verkoper haast heeft zijn industriële apparatuur te verkopen, hoe meer hij zijn prijzen moet verlagen. 

Rol van de curator tijdens een stopzetting van de activiteit wegens faillissement : uw industriële uitrusting schatten

In geval van onvrijwillige stopzetting van de activiteit, beter bekend als faillissement, wordt doorgaans een curator aangesteld. Dit betekent dat u geen volledige controle hebt over de doorverkoop van uw goederen. Het doel van de curator is echter niet ver van het uwe : gemakkelijk doorverkopen en de best mogelijke prijs krijgen.

Sommige curatoren gaan oordeelkundig via een veilingsite omdat de beheerders van deze platforms alles van A tot Z verzorgen. Industriële goederen worden daar binnen maximaal 4 weken verkocht en tegen een realistische prijs in vergelijking met de markt.

Een interessante formule bestaat ook als uw gebouw na beëindiging van de activiteit of faillissement snel wordt verkocht en u de inhoud ervan moet legen. Dit is de depot-verkoop. Het principe is bekend: de wederverkoper houdt uw industriële apparatuur in zijn magazijn terwijl uw verkoop plaatsvindt. 

De schatting van industriële goederen in geval van stopzetting van activiteit, een beroep

Goederen inschatten is een beroep. De wederverkoopprijs op de tweedehandsmarkt is afhankelijk van de leeftijd van de industriële apparatuur, de staat ervan, of deze nog onder garantie valt, de zeldzaamheid… 

Maar verwacht over het algemeen geen grote hoeveelheden geld. Door de afschrijving is de meeste industriële apparatuur al na een jaar 30% van zijn waarde verloren

Weten hoe u een prijs voor industriële apparatuur moet vaststellen, vereist dus een goede kennis van de markt : van vraag, aanbod en het effect van afschrijvingen. Een advies : neem contact op met onafhankelijke professionele schatters. Ze zullen uw goederen objectief inschatten, zonder zich eerst zorgen te maken over het voordeel dat ze eraan kunnen ontlenen door zichzelf als tussenpersoon aan te bieden.

Weet u dat ? Op onze veilingsite worden goederen in 7 van de 10 gevallen verkocht tegen een waarde die hoger is dan hun schatting. 

Stopzetting van de activiteit : gemakkelijk om kopers te vinden voor uw industriële apparatuur ?

Wie zegt dat tweedehands professionele apparatuur zegt gespecialiseerde markt, een markt waar er geen eindeloos aanbod van kopers is. Te meer als uw apparatuur zeer specifiek is, een niche heeft of op maat is gemaakt

Het voordeel van verkopen via een online veilingplatform is de mogelijkheid om zowel een groot panel van professionele kopers te bereiken, maar ook om zichtbaar te zijn buiten de grenzen. Uw verkoopkansen zijn daarom vertienvoudigd. 

Dit is wat een platform als Auctelia biedt. Voor elke verkoop wordt een reclamecampagne gelanceerd die duizenden potentiële kopers over de hele wereld bereikt in alle sectoren, inclusief de uwe. 

Overladen met werk als onderdeel van de beëindiging van uw activiteit, is het duidelijk dat u uw dagen en uw geest kunt vrijmaken als u kunt delegeren aan een partner die het wederverkoopgedeelte van uw industriële apparatuur verzorgt.

Auctelia waardeert en verkoopt industriële apparatuur in veel gebieden. Bekijk onze catalogus en alle sectoren die via ons platform verkopen. Een gratis schatting van uw goederen nodig ? Neem contact op met onze teams, of het nu in het kader van een stopzetting van de activiteit is of om een andere reden.