Pensionering : stopzetting of uw bedrijf verkopen ?

Komt de pensioenleeftijd ? De kwestie van overdracht of stopzetting doet zich voor. De timing zal anders zijn. De te nemen maatregelen ook. Sommige overlappen elkaar echter, zoals de noodzaak om uw apparatuur door te verkopen.

Wanneer u met pensioen gaat, of u nu denkt aan de overdracht of stopzetting van activiteiten, zijn er veel stappen. Gelukkig helpen experts u bij elke stap. Zodat u dit moment van het leven in alle sereniteit kan doorbrengen. Wij beantwoorden uw vraag over wat te doen met professionele en industriële apparatuur in geval van stopzetting of overdracht.

6 maatregelen die moeten worden ondernomen voor de stopzetting van uw bedrijf

Als u hebt besloten uw activiteit te stoppen, betekent dit dat u uw bedrijf moet leegmaken. Natuurlijk zonder er te veel geld en tijd aan te besteden.

1. Uw eigendom schatten of het laten schatten voordat u het verkoopt

  • Onroerend goed : laat het schatten door makelaars of een notaris. Partners die u ontlasten van al het werk voor de wederverkoop of verhuur van uw gebouw.
  • Roerende goederen : om uw meubels, kantoorapparatuur, enz. goed te verkopen, moet u een goede prijs instellen op basis van een expertschatting of uw kennis van de tweedehandsmarkt. U kunt zelf doorverkopen of via een tussenpersoon op gespecialiseerde tweedehands sites.

2. Verkoop uw industriële apparatuur in geval van stopzetting van activiteiten

Met betrekking tot productieapparatuur vereist het liquideren van zijn industriële apparatuur een beroep op specialisten in de wederverkoop van dit soort goederen. In geval van stopzetting zijn uw professionele machines en gereedschappen ongetwijfeld nog waardevol en vooral die welke recent zijn gekocht. Online veilen is een snelle, betrouwbare oplossing met een maximaal rendement op de investering. 

3. De voorraad liquideren

  • Uw voorraad grondstoffen kan door uw leverancier worden teruggenomen. Anders is het uw verantwoordelijkheid om het te verkopen via uw netwerk, advertenties of op een veilingplatform.
  • Uw voorraad afgewerkte producten, u verkoopt deze via speciale acties ten behoeve van uw klanten (zoals een gratis 2 +1-aanbieding) of door een uitverkoper te gebruiken. Ook via een veilingplatform.

4. Onverkoopbare apparatuur en voorraden verwijderen

Apparatuur en voorraden die u niet kunt doorverkopen, moeten worden verwijderd. Neem contact op met een recycling- en verwijderingsbedrijf voor industrieel afval of een schroothandelaar voor metalen apparatuur.

5. Neem stappen met betrekking tot personeel

Het stoppen van zijn activiteiten betekent dat u uw personeel moet ontslaan als u medewerkers om u heen had. Dit zal het moeilijkste deel van het einde van uw activiteit zijn. Het is aan jou om ervoor te zorgen dat alles zo goed mogelijk verloopt. Ontslag en herclassificatie worden vroeg genoeg verwacht zodat het personeel een andere werkgever kan vinden. Vraag advies aan uw sociaal secretariaat.

6. Financiële en juridische experts raadplegen

De experts zijn er om u te helpen met boekhoudkundige, fiscale of administratieve procedures. Een gezegde luidt : “de duivel zit in de details“. Het is van cruciaal belang om niets te vergeten of te verwaarlozen.

Uw bedrijf verkopen als u met pensioen gaat : een koper vinden en het terrein voorbereiden

4 stappen voordat u een koper zoekt

1. Schat de herstelwaarde van uw activiteit, schakel daarvoor een gespecialiseerd bedrijf in dat uw professionele apparatuur en uw potentieel kan evalueren en waarderen.

2. De databases opschonen : duidelijke accounts, een rijk klantenbestand en volledige informatie over de personeelssituatie zijn allemaal elementen die de koper helpen u te vertrouwen. En denk er eens over na, maak uw bedrijf aantrekkelijk : een verflaag hier, een reparatie van lekken daar.

3. Plan een aantrekkelijke presentatie van uw bedrijf : een verkoopbrochure, een bijgewerkte website, aantrekkelijke panden bieden kansen voor een goede prijs voor de overdracht.

4. Waarschuw uw medewerkers dat u zich in deze cruciale fase in het leven van uw bedrijf bevindt. Vertel hen dat dit proces tijd kan kosten en stel ze indien nodig gerust over hun toekomstige status. Zolang ze er niet achter komen dat u uw bedrijf via de pers of de koper gaat verkopen.

Een koper vinden voor de overdracht van uw bedrijf

Voor de overdracht van uw bedrijf zijn er verschillende mogelijkheden om een koper te vinden. Beginnend met uw netwerk. Denk vervolgens aan bedrijven die gespecialiseerd zijn in overnames en overnameplatforms

Wanneer u verschillende potentiële kandidaten hebt gevonden, presenteert u uw bedrijf in volledige transparantie : voorraadstatus, omzet, enz. Hoe eerlijker u bent over de situatie, hoe groter de kans dat u iemand vindt die u kunt vertrouwen om de fakkel op te pakken. Het beste geval zou zijn om een koper te vinden die jouw waarden en visie deelt. Wat met vertrouwen met pensioen te gaan.

Zodra een koper de overname heeft ondertekend, beslist u met hem wat hij overneemt en niet overneemt. Het is dan aan jou om zich te ontdoen van wat hem niet interesseert : deze apparatuur verkopen of recyclen

De overdracht voorbereiden

Het verkopen van een activiteit vertegenwoordigt een veelheid aan administratieve procedures. Eén advies : vraag om hulp voor de financiële, fiscale, administratieve en juridische aspecten voor een goede overname voor een welverdiende rust.  

Overdragen of stopzetten, hetzelfde advies : als u kunt anticiperen, is het beter. Omdat haastig handelen betekent stress en minder geld. Inderdaad, snel moeten verkopen betekent vaak verkopen tegen een lage prijs.

Auctelia is aanwezig om u te helpen in geval van overdracht of stopzetting. Overdraagt u uw bedrijf ? Wij helpen u overtollige apparatuur door te verkopen. Stopt u met uw activiteit ? Auctelia kan u helpen met de volledige doorverkoop van uw bedrijf. We inventariseren het materiaal, evalueren het voor de juiste prijs en verkopen al het materiaal via ons online veilingplatform. Er zijn verschillende verkoopformules om uw overtollige apparatuur tegen de beste prijs door te verkopen.