Uw professionele apparatuur afschrijven, hoe werkt het ?

In theorie moet een goed worden afgeschreven over zijn levensduur of door het daadwerkelijke gebruik door het bedrijf. In werkelijkheid verliest het in de loop van de tijd zijn waarde. En deze regel is van toepassing op nieuwe of gebruikte apparatuur. Het goede plan is om uw afgeschreven apparatuur door te verkopen zolang deze nog waarde heeft. 

Welke afschrijvingstermijn voor industriële apparatuur en gereedschappen ?

Het eerste wat u moet weten : de afschrijvingstermijn is afhankelijk van het type apparatuur waarin u hebt geïnvesteerd. Over het algemeen varieert de afschrijvingsperiode afhankelijk van het type vaste activa dat u hebt : 

  • Industriële apparatuur : 7 tot 10 jaar
  • Gereedschap : 5 tot 10 jaar
  • Transportuitrusting : 4 tot 5 jaar
  • Kantoorapparatuur : 5 tot 10 jaar
  • IT : 3 jaar 

Al deze looptijden zijn geldig voor nieuw aangeschafte apparatuur. Voor gebruikte apparatuur moet deze periode worden verkort volgens de datum van de nieuwe aankoop door de eerste eigenaar. Dit wordt resterende levensduur genoemd.

Uw interesse : uw afgeschreven professionele apparatuur verkopen

De regel is eenvoudig : toen het goed volledig wordt afgeschreven, heeft het geen boekwaarde meer. Maar aan de andere kant heeft het nog steeds een marktwaarde : uw goed kan worden verkocht op de tweedehandsmarkt. En u kunt plotseling een meerwaarde realiseren.

Deze winst na de wederverkoop van uw afgeschreven apparatuur is net zo geldig voor nieuwe professionele apparatuur als voor gebruikte apparatuur.  

Toen uw apparatuur wordt afgeschreven, kunt u beginnen met het overwegen om deze apparatuur te vernieuwen. Doorverkoop van de afgeschreven en niet te oude apparatuur levert u een cashwinst op, die zeer actueel is als u in nieuwe apparatuur moet investeren. 

Uw professionele apparatuur afschrijven : en voor tweedehands apparatuur ?

Nieuwe apparatuur wordt afgeschreven op basis van de levensduur of het gebruik. Hoe zit het met gebruikte apparatuur ? 

De afschrijvingsperiode voor gebruikte apparatuur is niet dezelfde als voor nieuwe apparatuur. Het is de resterende levensduur of het resterende gebruik van de gebruikte apparatuur die de afschrijvingstermijn bepaalt. 

Naast de datum van aankoop van de apparatuur door de eerste eigenaar, moet u rekening houden met de staat van uw gebruikte apparatuur. Deze staat wordt op het moment van uw tweedehands aankoop door u gebruikt om te berekenen wat deze resterende periode zal zijn. Een voorbeeld ? Een machine in goede staat heeft nog steeds een levensduur van meer dan 3 jaar, terwijl u kunt bedenken dat deze machine in minder goede staat amper 2 jaar meegaat. 

Logisch dus, een tweedehandse apparatuur betaalt zichzelf in minder tijd terug dan nieuwe apparatuur. Door het aan het einde van de afschrijvingsperiode door te verkopen, kunt u ook een financieel rendement behalen, des te interessanter als u een goede deal hebt gemaakt bij het kopen van deze apparatuur in tweedehands. 

Boekhoudkundig verschil tussen het afschrijving van nieuwe of gebruikte apparatuur

Het Wetboek van de inkomstenbelastingen staat twee afschrijvingsregimes toe : lineaire en degressieve afschrijving. 

Vanuit boekhoudkundig oogpunt zal nieuwe apparatuur genieten van de degressieve afschrijving, terwijl u voor tweedehands apparatuur lineaire afschrijving moet toepassen. 

Zonder in te gaan op boekhoudkundige details, kunnen we de verschillen als volgt definiëren :

  • een degressieve afschrijving, zoals de naam al aangeeft, betekent dat het waardeverlies van de apparatuur de eerste jaren veel sneller optreedt. Dit waardeverlies wordt dan degressief.
  • anderzijds heeft lineaire afschrijving een vast bedrag aan waardevermindering (annuïteit) en een lineaire afschrijvingspercentage van het ene boekjaar naar het volgende.

Hoe uw afgeschreven professionele apparatuur doorverkopen ?

We hebben het u uitgelegd, zodra het is afgeschreven, is het in uw belang om uw apparatuur onmiddellijk te verkopen en dit om 2 redenen : 

  1. om meerwaarde te krijgen zolang de apparatuur in goede staat is en niet te verouderd);
  2. om te genieten van liquiditeit die u bijvoorbeeld zult gebruiken om te investeren in apparatuur (nieuw of gebruikt).

Hoe langer u wacht om te verkopen, hoe meer geld u verliest, aangezien alle apparatuur in de loop van de tijd in waarde daalt. U bent gewaarschuwd… 

Uw apparatuur schatten, het juiste tijdstip voor de wederverkoop bereken en u helpen bij de verkoop, dit is de taak van Auctelia. Gedurende 10 jaar hebben we duizenden kopers in alle professionele sectoren bereikt. Onze 3 verkoopformules staan tot uw beschikking om uw afgeschreven apparatuur door te verkopen. Neem contact met ons op voor een gratis offerte.