Verkoop uw afgeschreven apparatuur zolang ze nog waarde hebben

Bedrijfsvoertuigen en professionele uitrusting, zowel nieuw als tweedehands, vertegenwoordigen een aanzienlijk deel van de investeringen van bedrijven.
Het is daarom essentieel om te werken aan de optimalisatie van het beheer van deze activa.
In deze context is het plannen van de verkoop van afgeschreven apparatuur, terwijl ze nog een marktwaarde hebben, een winnende strategie om te volgen.

De afschrijvingsduur van uw voertuigen en apparatuur

De ideale afschrijvingsduur van een activa hangt af van verschillende factoren, zoals de gebruiksduur, het gebruiksfrequentie en de markttrends.

In theorie moet een goed worden afgeschreven over de daadwerkelijke gebruiksduur in het bedrijf, aangezien het in de loop van de tijd slijt en waarde verliest. Een juiste beoordeling van de afschrijvingsduur stelt u in staat om uw boekhoudkundige resultaten te optimaliseren en uw belastbaar fiscaal resultaat te verminderen.

De afschrijvingsduur varieert afhankelijk van het type activa :

  • Industriële apparatuur : 7 tot 10 jaar
  • Gereedschap : 5 tot 10 jaar
  • Transportuitrusting : 4 tot 5 jaar
  • Kantoorapparatuur : 5 tot 10 jaar
  • IT : 3 jaar 

Deze periodes zijn voornamelijk van toepassing op nieuwe apparatuur. Voor gebruikte goederen moeten deze gegevens worden aangepast op basis van de aankoopdatum door de eerste eigenaar. Dan spreken we over resterende levensduur.

Is refurbishing een rendabele optie?

In uw activabeheerstrategie kan het renoveren of “refurbishing” van apparatuur en voertuigen een rendabele aanpak zijn onder bepaalde voorwaarden.

Inderdaad, wanneer uw activa nog een hoge restwaarde hebben, kan restauratie hun levensduur en marktwaarde verhogen. Het verlengen van hun levensduur maakt langere gebruikscycli en een betere winstgevendheid mogelijk.

Deze reparatie-investering kan alleen worden overwogen als de toegevoegde waarde na renovatie de gemaakte kosten compenseert en een kans biedt om tegen een hogere prijs te verkopen.

In dit kader is het cruciaal om een gedetailleerde analyse uit te voeren om te bepalen of refurbishing een haalbare optie is, rekening houdend met factoren zoals de huidige staat van het actief, geschatte renovatiekosten en het potentiële marktvraag.

Verkopen in de huidige staat of renoveren van uw bezittingen? Het is gebruikelijk om renovatie te overwegen als deze minder kost dan 30% van de waarde van nieuw en als het de levensduur van uw industriële apparatuur of voertuig met meerdere jaren kan verlengen.

Uw afgeschreven activa hebben waarde

Het is gebruikelijk om bedrijven hun apparatuur te zien behouden, zelfs nadat de boekwaarde is gedaald tot nul. In werkelijkheid kan deze praktijk kostbaar blijken te zijn.

Activa, zelfs als ze volledig zijn afgeschreven, kunnen nog steeds aanzienlijke marktwaarde behouden. Door deze apparatuur op tijd te verkopen, behaalt u niet alleen meerwaarde, maar voorkomt u ook extra kosten die verband houden met het onderhoud en de opslag van verouderde apparatuur.

Het verkopen van deze afgeschreven goederen, die nog steeds in goede staat verkeren, genereert een tijdige kasinstroom, vooral nuttig als u van plan bent te investeren in nieuwe machines of professionele apparatuur.

Hoe uw afgeschreven professionele voertuigen en apparatuur verkopen?

Zoals eerder besproken, is het verstandig om uw afgeschreven apparatuur snel te verkopen om verschillende redenen:

  • Realiseren van meerwaarde: De verkoop van apparatuur voordat ze te verouderd worden, kan aanzienlijke winsten genereren.
  • Verkrijgen van liquiditeit: De opbrengst van de verkoop kan worden herinvesteerd in de aankoop van nieuwe machines of professionele apparatuur, waardoor de groei en ontwikkeling van het bedrijf worden vergemakkelijkt.
  • Ruimte vrijmaken: Door uw verouderde apparatuur te verkopen, maakt u opslagruimte vrij die nuttig kan zijn voor andere projecten.

Om de optimale verkoopprijs van uw afgeschreven activa te waarborgen, blijken online veilingen een relevante oplossing te zijn.

Online veilingen brengen gekwalificeerde kopers met elkaar in concurrentie. Deze methode helpt de prijzen van de verkochte activa te verhogen en kan soms de schatting van het goed en de marktprijzen overtreffen.

Dit systeem biedt professionals een transparante en veilige manier om hun activa te waarderen, terwijl ze voldoen aan de geldende regelgeving.

Verkoop aan internationale kopers

Bij Auctelia bieden wij u toegang tot een internationale marktplaats waar u de juiste koper voor uw gebruikte goederen overal ter wereld kunt vinden.

Uw advertenties zijn zichtbaar voor een groot aantal internationale kopers, wat leidt tot een grotere concurrentie die in uw voordeel speelt.

We stellen u in staat om uw verkoopproces te optimaliseren via een volledig transparant en eenvoudig te gebruiken systeem voor uw teams.

Profiteer van persoonlijke begeleiding

De experts van Agorastore begeleiden bedrijven en overheidsdiensten bij het online veilingproces van hun apparatuur, waarbij ze zich aanpassen aan hun behoeften: schatting, juridische expertise, opvolging en rapportage.

Onze 3 verkoopformules staan tot uw beschikking om uw afgeschreven apparatuur door te verkopen. Neem contact met ons op voor een gratis offerte.